Narodnog preporoda 4, 22000 Šibenik   •     + 385 22 217 113   •     rra@rra-sibenik.hr

Otvoreni dani ABC-a: Brendiranje poduzeća, obrta i OPG-ova - 26. veljače

  02.03.2021, 14:05h   •     MEDIAN Admin

Brendiranje poduzeća, obrta i OPG-ova bila je tema dana Otvorenih dana ABCa u petak, 26. veljače.

Na panelu diskutirali smo na temu Brendiranja poduzeća, obrta i OPG-ova. Damir Bralić, Stručnjak za dizajn i branding, objasnio je kako pristupiti dizajnu, kako dizajn proizvoda pomaže ugostiteljima te kako pristupiti samom razvoju vizualnog identiteta. Vinar Ante Sladić prezentirao je kako se njegova Ante Sladić Vino vinarija opredijelila za autohtone sorte te kako su oni vlastitu obiteljsku priču prenijeli dizajneru koji je radio na re-brandingu etiketa. Drugi pristup brendiranju zauzeo je vinar Filip Baraka, koji je svoje hobije u fotografiji i dizajnu zaokružio sa samim etiketama Baraka Winery. Craft pivar, Vedran Škugor predstavio je inspiraciju iza craft piva koja imaju priču i njihovu povezanost s lokalnim posebnostima. Rudolf Štefan, Chef u Konoba i vinoteka Pelegrini, istaknuo je da za svaki dobar proizvod treba minimalno tri godine, te da u početku mali poduzetnici razvoju poslovanja i dizajnu trebaju pristupiti u etapama. Istaknuo je i kako naši proizvodi moraju biti spremni za naše tržište, ali i za izvoz kako bismo pomaknuli regiju.

Damir Bralić, Stručnjak za dizajn i branding lijepo je zaključio da naši panelisti sa svojim proizvodima i uslugama, sami rade kao svojevrsna "turistička zajednica" i doprinose brendiranju lokalnih posebnosti.

Prezentacija: Predstavljanje brendiranih vinara na području Šibensko-kninske županije

Proizvođači Šibensko-kninske županije predstavili su vlastite proizvode i otkrili inspiraciju iza rada s autohtonim vinskim sortama, craft pivama i drniškim pršutom.

Ante Sladić, Vinar, Ante Sladić vino

Filip Baraka, Vinar, Vinarija Baraka

Marko Sladić, Vinar, Vinarija Sladić

Vedran Škugor, Craft pivar, Pivovara 022

Drago Pletikosa,Pršutar, suvlasnik u Bel-Cro, Predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta

Opisi govornika

Brendiranje poduzeća, obrta i OPG-ova

Moderator: Davorka Krnić Trick

Vlasnica, Obrt za promidžbu D ideja                  

Davorka Krnić-Trick se bavi promocijom lokalne eno-gastronomije kroz edukacije, prezentacije, degustacije i druge oblike predstavljanja proizvoda i eno-gastro destinacija.

Prva iskustva u toj branši stekla je u Wine & Gastro Academy u Zagrebu koja je bila pionir u organizaciji kuharskih i vinskih tečajeva te organizaciji festivala i drugih manifestacija, a potom u Agrokor vinima gdje je radila je na uspješnom rebrendiranju dviju velikih vinarija iz portfelja kompanije. Na čelu udruge za promicanje autohtonih hrvatskih vinskih sorti Tribidrag, 2017. godine organizirala je izuzetno uspješnu međunarodnu konferenciju o autohtonoj sorti Tribidragu na kojoj je okupila respektabilna imena od globalnog značaja.

Svoju tvrtku osnovala je 2013. godine, a zadnje dvije godine uspješno surađuje sa ŠKŽ na projektu Taste Šibenik-Knin County čiji je cilj promocija, povezivanje i educiranje lokalnih proizvođača hrane i vina.

Damir Bralić                       

Stručnjak za dizajn i branding

Damir Bralić, diplomirao je vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Samostalno i kroz suradnje dizajnira na projektima u raznim područjima djelovanja: od dizajna vizualnih identiteta izložbi (Europa 2020, Izložba hrvatskog dizajna 040506, 37. zagrebački salon, ZGRAF 11) i sustava signalizacije (Centar Zamet, zagrebačka gradska signalizacija i dr.) do dizajna publikacija (časopis Oris, Up&Underground, Concilium i dr.).

Od 2006. godine do danas predavao je na Studiju Dizajna, Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu i Sveučilištu Sjever (Koprivnica/Varaždin - Odjel za medijski dizajn) pri čemu u obrazovni sustav uvodi nove kolegije i piše programe iz područja informacijskog dizajna.

Rudolf Štefan

Chef, Konoba i vinoteka Pelegrini

Rudolf Štefan je prvi ugostiteljski posao pokrenuo je krajem devedesetih na Visu, gdje je otvorio beach bar. 2006. godine kupio je prostor kraj Šibenske katedrale u, tada derutnoj, palači Pelegrini. Prošao je temeljnu kuharsku obuku kako bi dobio profesionalne vještine nužne da bi tražio stažiranje u velikim svjetskim restoranima. U južnoj Italiji boravio je u Torre del Saracino, uglednom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, čiji je chef i vlasnik Gennaro Esposito svojedobno radio kod Alaina Ducassea, u legendarnom restoranu Louis XV. Zatim je 2013. godine stažirao u baskijskom Arzaku, jednom od najboljih i najvažnijih restorana na svijetu. Danas je vlasnik i glavni chef nagrađivanog restorana Pelegrini u Šibeniku, nositelja Michelinove zvjezdice. Pelegrini je najvažnija i najčvršća institucija hrvatske restoranske industrije u zadnjih deset godina, što hrvatski restoranski profesionalci prepoznaju. Dapače, Pelegrini je institucija koja izgrađuje druge važne institucije, poput Chef’s Stagea.

Vedran Škugor

Craft pivar, Pivovara 022

Vedran Škugor zajedno sa Lukom Škugorom čini šibensku craft pivovaru 022.

Pivovara 022 j.d.o.o. je mala craft pivovara iz Šibenika, osnovana 2017. godine i od tada do danas na tržište diljem Republike Hrvatske plasira svoja piva pod sloganom „pivo koje ima priču“. Njihova prva craft piva, imaju znakovita imena „1066“, „1646“ i „83:82“  kojima pričaju priče o događajima važnima za grad Šibenik, ali imaju i originalan stil piva kojim se nastoje izdvojiti iz ostatka ponude craft piva. 

U 2020. godini koja je obilježena pandemijom korona virusa, uspjeli su na tržište izbaciti čak dva nova piva. Radi se o pivu „Herz“ koje priča o prvoj transplantaciji srca u povijesti Republike Sjeverne Makedonije, te o „Drniškom“ pivu nastalim u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Drniša kojim će se promovirati drniški kraj, kulturne i prirodne ljepote tog grada i okolice

 Ante Sladić

Vinar, Vina Sladić

Ante Sladić je voditelj vinarije Ante Sladić Vino.

Agronom i enolog  ali prije svega strastveni zaljubljenik u lozu i vino, a posebno u naše autohtone sorte i kraj.

Vinarija koju vodi je obiteljska vinarija iz Plastova. Vinarstvom i vinogradarstvom se bave generacijama. Vina se proizvode iz vlastitih vinograda koji su stari do 35 godina. Prinosi su jako mali. Sva vina se proizvode iz autohtonih sorti Skradinskog kraja. To su debit i maraština od bijelih, te lasina i plavina od crnih.

2019. godine međunarodni žiri na bienalnoj izložbi hrvatskog dizajna „1718“ proglasio je etikete njegovih vina najboljima u kategoriji ambalaže (dakle, ne samo ambalaže vina nego svega što se u Hrvatskoj pakiralo dvije godine koje su prethodile).

Filip Baraka

Vinar, Vinarija Baraka

Vlasnik butik-vinarije Filip Baraka cijeli je život proveo u jahtingu, no velika strast prema eksperimentiranju i ljubav prema vinu odveli su ga iz kućne radinosti do toga da se u kratkom vremenu prometnuo u jednog od vodećih vinara šibenske regije.

Prva komercijalna vina ove butikne vinarije izišla su na tržište 2010., a kupaže poput Prisbus edicije bila su osvježenje na tržištu, jer spoj caberneta, koji u Hrvatskoj daje izvrsne rezultate, i autohtone plavine, koja u ovom blendu zaokružuje vino svojom elegantnošću, iznjedrio je vino svježeg karaktera i voćnosti.Vina vinarije Baraka imaju fantastično dizajnirane etikete, a upravo je Filip taj koji vodi priću od etikete do vinifikacije.

Otvoreni dani ABC-a: Brendiranje poduzeća, obrta i OPG-ova - 26. veljače

 

Copyright © 2012-2021 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja