ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA BLUEKEP

  27.09.2019, 16:06h   •     RA Admin

U Anconi  25. i 26. rujna 2019. godine održan je  posljednji  partnerski sastanak  i završna konferencija projekta BLUEKEP kojeg na području Šibensko-kninske županije u konzorciju s drugim hrvatskim i talijanskim organizacijama, provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Partneri su na posljednjem partnerskom sastanku 25. rujna 2019. godine raspravili o postignutim projektnim rezultatima i završnim aktivnostima projekta, posebno aktivnosti vezane uz organizaciju i provedbu završne konferencije  u Seeport hotelu u Anconi 26. rujna 2019. godine.

Završna konferencija bila je posvećena diseminaciji projektnih rezultata sudionicima projekta i široj javnosti. Nakon uvodnog pozdrava gđe Lorette Bravi, savjetnice za obrazovanje i tržište rada regije Marche, prisutnima se obratio g. Marin Miletić, predstavnik Zajedničkog tajništva prekograničnog programa Italija-Hrvatska, koji je predstavio program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska i g. Francesco Cocco, glavni tajnik Jadransko-jonske Euroregije, istaknuvši važnost plave ekonomije za područje Jadransko jonske regije.

Nakon uvodnog dijela hrvatski i talijanski partneri na projektu, predstavili su aktivnosti i postignute rezultate projekta, dok su učenici i profesori kroz slike, video uratke i storytelling, sa svim prisutnima podijelili iskustva sudjelovanja na projektu te boravku u Italiji i Hrvatskoj.

Ukupno je u programu razmjene sudjelovalo 6 partnera, 12 srednjih škola iz Italije i Hrvatske, 43 učitelja, 38 učenika te više od 20 lokalnih poduzeća iz plavog sektora. U Šibensko-kninskoj županiji sudjelovalo je ukupno 8 učenika iz tri šibenske srednje škole: Tehnička škola Šibenik, Prometno-tehnička škola Šibenik i Industrijsko-obrtnička škola Šibenik.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava o prednostima i učincima sudjelovanja u projektu iz perspektive regionalnih administracija, škola, tvrtki i obrazovnih stručnjaka.

Svi su učenici uspješno su savladali program te su im na završnoj konferenciji svečano uručeni certifikati s upisanim postignutim ECVET bodovima (Europski sustav bodova u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju).

Glavni cilj projekta BLUE KEP, sufinanciranog iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., je poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i  pomorskom sektoru, unutar područja suradnje, jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje sustava tehničkog obrazovanja, povećanje mobilnosti znanja i radne snage („cirkulaciji mozgova“). Projekt je pridonio jačanju prekograničnih klastera u području plavog gospodarstva i promicanju zajedničkog razvoja sinergija među poduzećima i obrazovnim centrima te povećavanju iskorištavanja gospodarskog potencijala područja.

Nositelj projekta bio je INFORMEST– agencija za razvoj i međunarodnu ekonomsku suradnju (Italija), a ostali partneri na projektu su: Jadransko jonska euroregija, regija Marche (Italija), Istarska  županija, Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupan proračun projekta BLUE KEP iznosio je 921.134,00 €, dok je proračun Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije bio 147.132,00 €.

Više informacija o samom projektu moguće je pronaći na službenim stranicama projekta BLUE KEP www.italy-croatia.eu/web/blue-kep.

 

 

 

Copyright © 2012-2021   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja