Obrazloženje posljednjih izmjena Pravilnika: Riječ je o prijedlogu novih potpora

  10.06.2021, 11:00h   •     RA Admin

Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2021. godinu, koji su trenutno u postupku elektronskog savjetovanja, usmjerene su isključivo na uvođenje novih mjera i povećanih iznosa potpora.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i drugim neovisnim stručnjacima radilo na povećanju postojećih potpora i uvođenju novih u Mjeri 14 Dobrobit životinja. U većem dijelu nakon pet iscrpnih krugova pregovora s Europskom komisijom smo u tome uspjeli pa će za dobrobit životinja, prema našim kalkulacijama, isplaćeni iznos za ovu godinu rasti na 220 milijuna, spram isplaćenih 90 milijuna u 2020. godini.  Time je prosječni iznos potpore za dobrobit u govedarstvu povećan 187%, u svinjogojstvu 235%, u peradarstvu 188%, u kozarstvu 125% te u ovčarstvu 127%.

Također, ciljanim izmjenama i dopunama predviđena je podrška za novu operaciju Mjere 10 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površina, koja će biti korisna i stočarima te će obogatiti i sačuvati tlo, a očekivana potpora će iznositi 215 eura po hektaru.

Kratkom roku za postupak elektronskog savjetovanja isključivi je cilj omogućiti isplatu dodatnih potpora za proizvodnu 2021. godinu. 

Obrazloženje posljednjih izmjena Pravilnika: Riječ je o prijedlogu novih potpora

 

Copyright © 2012-2021   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja