Komisija odobrila hrvatski program jamstava za zajmove i subvencionirane zajmove u vrijednosti od 322 milijuna eura za mikropoduzeća te mala i ...

  12.05.2020, 18:45h   •     RA Admin

Europska komisija odobrila je hrvatski program jamstava za zajmove i subvencioniranih zajmova u vrijednosti od oko 322 milijuna eura (2450 milijuna kuna) za mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) pogođena pandemijom koronavirusa. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore koji je Komisija donijela 19. ožujka 2020., kako je izmijenjen 3. travnja 2020. i 8. svibnja 2020.

Hrvatska je na temelju Privremenog okvira obavijestila Komisiju o programu vrijednom otprilike 322 milijuna eura (2450 milijuna kuna) za potporu za kreditiranje mikropoduzeća i MSP-ova pogođenih pandemijom koronavirusa. U okviru tog programa potpora će se osigurati u obliku subvencioniranih zajmova i državnih jamstava za zajmove.

Program će provoditi HAMAG-BICRO, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Cilj je programa olakšati pristup vanjskom financiranju za mikropoduzeća i MSP-ove koji su najteže pogođeni gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa, čime se osigurava nastavak njihovih aktivnosti.

Komisija je utvrdila da je hrvatska mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru. Konkretno: i. program obuhvaća operativne zajmove i jamstva za operativne zajmove s ograničenim rokom dospijeća i opsegom; ii. program je vremenski ograničen; iii. u okviru programa ograničen je rizik za državu; iv. predviđena je primjerena nadoknada jamstava; i v. program sadržava zaštitne mjere radi osiguravanja da banke ili druge financijske institucije potporu učinkovito usmjeravaju prema korisnicima kojima je potrebna.

Komisija je zaključila da je ova mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Više informacija na poveznici.

Izvor: Europska komisija

Komisija odobrila hrvatski program jamstava za zajmove i subvencionirane zajmove u vrijednosti od 322 milijuna eura za mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa

 

Copyright © 2012-2020   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja