Povodom dana Europe, Europe Direct Šibensko-kninske županije u suradnji s food blogericom Ninom Mrvicom, do 13. svibnja objavljuje recepte iz različitih Europskih država.
Svaki dan donosimo jedan novi okus iz druge EU zemlje. Drugi dan Europskog tjedna započinjemo s Italijom i Caprese juhom.
Caprese juha je baš poput istoimene salate spoj divnih rajčica i nježne mozzarelle te osvježavajućeg bosiljka. Dolaskom toplijih dana ova juha je idealno jelo prepuno mediteranskih okusa.
Caprese juha je ime dobila po Capriju, otoku u Italiji odakle je i potekla. Capri se nalazi na južnoj strani Napuljskog otoka, a poznat je po svojim ljepotama još od davnih rimskih vremena. Danas je poznato turističko odredište koje obiluje brojnim znamenitostima poput Plave spilje, brojnih vila i sl.
Za Caprese juhu vam treba svega nekoliko sastojaka, a idealna je uz komade tostiranog kruha. Sastoji se od tri boje poput talijanske zastave. Crvena od rajčica, bijela od mozzarelle i zelena od bosiljka.
Talijanska zastava, popularno zvana „Il Tricolore“ krije simboliku iza svojih boja. Zelena boja predstavlja nadu, bijela predstavlja vjeru i crvena predstavlja dobročinstvo.
CAPRESE JUHA
SASTOJCI
PRIPREMA
Recept je nastao u suradnji s Bakeme.com.hr