Učenici dvije srednje škole iz Šibenika proveli dva tjedna u Italiji u sklopu EU projekta BLUE KEP

  09.04.2019, 11:53h   •     RA Admin

U sklopu projekta „BLUE KEP – Programa razmjene znanja i integracije sustava edukacije u prekograničnom području“, ukupno šestero učenika Prometno – tehničke škole Šibenik i Industrijsko – obrtničke škole Šibenik uz pratnju dvoje tutora (profesorica Eleonore Rupić i Ivone Ivičin) završili su sa prvim dijelom učeničke razmjene u Italiji, točnije u Trstu i Staranzanu.

Učenici Prometno-tehničke škole Šibenik 3. razreda pomorskih nautičara (Jakov Bezić, Bruno Ivičin i Josip Radić) dva tjedna pohađali su nastavu na engleskom i talijanskom jeziku u 4.a i 4.e škole I.S.I.S. Nautico „Tomaso di Savoia Duca di Genova“. Tijekom nastave imali su prilike usavršavati znanja rada na pomorskim kartama, vježbati na školskom simulatoru, ali i zaploviti na školskom brodu „Umberto d'Ancona“, sa učenicima 4.e razreda i mentorima Umbertom i Andreom, u noćnu plovidbu stječući potrebna znanja iz astronomske navigacijske. Naši mladi nautičari time su i dobili priliku i sami stati za kormilo broda u noćnoj plovidbi što ih je oduševilo.

Učenici Industrijsko-obrtničke škole Šibenik 2. razreda brodskih električara (Dario Baranović, Luka Labor i Lucijan Španja)imali su program tjedan dana u školi I.S.I.S. „Brignoli – Einaudi – Marconi“ iz Staranzana, te tjedan dana GO&LEARN programa u sklopu kojeg su u pratnji tutora posjetili potencijalne tvrtke gdje će u periodu travanj/svibanj odraditi stručnu praksu u trajanju od 4 tjedna (mareFVG iz Monfalconea, Wärtsilä iz Trsta, Monte Carlo Yacht iz Monfalconea te Arsenal iz Trsta).

Slobodno vrijeme provodili smo u slobodnom istraživanju dvorca Miramare, organiziranom obilasku Trsta sa vodičem u sklopu kojeg smo obišli i posjetili: Piazza dell'Unita d'Italia, Teatro Romano, tvrđavu San Giusto, Museo del Mare, izložbe „Lloyd Austriatico“ i „Le Macchine di Leonardo da Vinci“, ali i košarkaškim dvobojima naših škola u Katoličkom domu „Opera di figli del Popolo“ gdje smo bili smješteni. Dva tjedna u Trstu su nam brzo prošla. Zaželjeli smo se rodnog kraja ali sa uzbuđenjem čekamo drugi dio razmjene u trajanju od 28. travnja do 25.svibnja 2019. godine. – kažu iz Prometno-tehničke škole.

 

Podsjetimo, projekt „BLUE KEP“ ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Prijavitelj projekta je Informest iz Gorizie, a partneri su Jadransko-jonska euroregija, Regija Marche, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

 

Copyright © 2012-2021   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja