Svjetski dan turizma: Svečano otvoren muzej na otvorenom “Murterske vedute”

  27.09.2022, 16:09h   •     RA Admin

Razvojna agencija ŠKŽ, u utorak 29. rujna, svečano je obilježila Svjetski dan turizma otvorenjem muzeja na otvorenom (edukativne staze) „Murterske vedute“ koji će doprinijeti oživljavanju lokaliteta poluotoka Gradine i predstavljanju bogate povijesti i baštine otoka Murtera.

 

Otok Murter izabran je kao jedno od projektnih pilot područja zbog bogate baštine koja još uvijek prožima ovdašnji način života. Uređenjem muzeja na otvorenom „Murterske vedute“ na poluotoku Gradina doprinijet će se promociji i očuvanju arheološke, prirodne i tradicijske baštine te potaknuti razvoj zelenih i sporih turističkih proizvoda temeljenih na tradiciji, lokalnoj poljoprivredi, gastronomiji i načinu života.

Edukativna staza je opremljena interpretacijskim medijima i pomagalima, točnije smjerokazima i totemima na kojima se nalaze informacije vezane za murtersku povijest i baštinu te interaktivni izlošci i instalacije kojima se priča ista priča, ali uz sudjelovanje posjetitelja.

„Poseban naglasak ovog projekta stavljen je na oživljavanje i opremanje mikro-turističkih destinacija upravo u cilju pružanja podrške lokalnim zajednicama u zaštiti i promicanju prirodne i kulturne baštine te hvatanju u koštac s utjecajem turizma“ – izjavila je Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Na području mikro-destinacije poluotoka Gradina je prije pet godina uređena i prva arheološka plaža u Hrvatskoj duga dvjestotinjak metara koja je smještena na arheološkom lokalitetu Colentum, antičkog grada koji je svoj procvat doživio najvjerojatnije u 1. stoljeću naše ere za vrijeme vladavine rimskog cara Nerona i Vespazijana. Ova plaža je jedina takva u Hrvatskoj, a objedinjuje povijest, arheologiju, oceanografiju te kulturni, sportski i rekreativni turizam.

Idejno rješenje postava interpretacijskih medija i pomagala izradio je Invictus consulting d.o.o., dok je za fizičku realizaciju postavljanja opreme bila zadužena Lineta d.o.o. Nabavljena oprema je vrijednosti oko 160 tisuća kuna, a financira se iz prekograničnog projekta Razvojne agencije „TAKE IT SLOW“.

 

Copyright © 2012-2022 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja