Studijsko putovanje u Dansku u sklopu projekta „TAKE IT SLOW“

  17.05.2022, 07:11h   •     RA Admin

U sklopu projekta TAKE IT SLOW, predstavnici Razvojne agencije Šibensko-kninske županije imali su priliku posjetiti Dansku od 2. do 6. svibnja 2022. godine. Studijsko putovanje je bila izvrsna prilika za posjet različitim dionicima koji imaju značajnu ulogu u turističkom razvoju s naglaskom na pametan, održiv i spori turizam. 

Danska, najstarije europsko kraljevstvo i dom Hansa Christiana Andersena, se često predstavlja kao "zemlja iz bajke". Kamene ulice koje vode do najmodernijih klubova, bicikli koji voze odmah pored autobusa na biogoriva, jako susretljivi i prijateljski raspoloženi stanovnici te razvijena gastro scena čine Dansku poželjnom turističkom destinacijom. Turizam u Danskoj je jedna od glavnih gospodarskih grana koja zapošljava preko 160 tisuća ljudi i sa zaradom od preko 128 milijardi danskih kruna. 

Studijsko putovanje pokazalo je da su pojedinci, prenošenje znanja i umrežavanje ključne točke u stvaranju pametnog, održivog i sporog turizma. Također, proširilo je vidike kako započeti i izgraditi uspješan inovativni pristup u razvoju turizma. Predstavnici agencije zajedno s ostalim projektnim partnerima iz Italije i Hrvatske imali su priliku podijeliti svoja iskustva i razmotriti mogućnosti razvoja turizma te unaprijediti znanje o uspješnoj prekograničnoj suradnji. 

Nørrebroom - “Najkul kvart na svijetu”

Putovanje je započelo u Kopenhagenu, susretom s Heidi Maak, izvršnom direktoricom Vitus Rejsera, poznatim danskim turoperaterom s programima za Hrvatsku i Italiju. Susret je bio izvrsna prilika za razmjenu iskustava o tome kako se fokusirati na lokalnu gastronomiju, kulturni, povijesni, a ne samo društveni sadržaj. Nakon susreta s Heidi, predstavnici su imali priliku posjetiti kvart Nørrebroom ili kako ga je časopis TimeOut imenovao 2021. godine: “Najkul kvart na svijetu”. Ovaj kvart na sjevernoj strani jezera u Kopenhagenu savršen je spoj povijesnih znamenitosti, ultramoderne arhitekture te gastronomskih objekata.

Destination Fyn - turistički klaster

Predstavnici Razvojne agencije su posjetili i radionicu kreativnog umjetnika Thomasa Damba, kreatora umjetničkih trolova u prirodi. Izvrstan primjer kako kreativnošću i umjetnošću povezati ljude na međunarodnoj razini te kako stvoriti novi turistički proizvod. Kasnije su se predstavnici imali prilike susresti s Andersenom Johansenom iz Destination Fyn, turističkim klasterom sa sjedištem u Fyn-u s naglaskom na inovacijama i suradnji u outdoor turizmu. Nakon prezentacije, predstavnici su imali priliku posjetit Højer Sluse, mjesto jedinstvene prirode koje se koristi u komercijalne svrhe na održiv način.

Projekt „Blumen bauen Brücken - Blomster bygger broer”

Sljedećih dana putovanja predstavnici su se sastali s predstavnicima VisitSydslesviga i Turističkog ureda Flensburga (Njemačka) kako bi saznali o uspješnoj prekograničnoj suradnji i održivosti kroz primjer projekta Blumen bauen Brücken - Blomster bygger broer”, Interreg 5a projekt s danskim i njemačkim partnerstvom. Kao primjer uspješne sinergije života u miru s prošlošću, posjetio se Dybbøl Mølle, dansko povijesno ratno poprište pretvoreno u muzej s edukacijom.

Primjeri dobre prakse

Isto tako, predstavnici su u sklopu primjera dobre prakse imali priliku posjetiti nekoliko važnih gospodarskih subjekata: hotel Benniksgaard, stara farma pretvorena u uspješan hotel, Schackenborg i Gram, lokaliteti kulturne baštine revitalizirani u održivu turističku atrakciju s fokusom na kulturi i organskim proizvodima i konačno Krusmølle, primjer dobre praksa kombiniranja ugodnog života i lokalne kulture kako bi se stvorila iznimna turistička atrakcija.

Na studijskom putovanju koje je organizirala regija Emilia Romagna, partner na projektu TAKE IT SLOW ,u suradnji s Michaelom Andersenom iz Pedal Peoplea iz Danske, uz Razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije sudjelovali su i ostali partneri iz Italije i Hrvatske, ukupno 22 sudionika.

 

Copyright © 2012-2022 • Razvojna agencija Šibensko-kninske županije • Sva prava pridržana • Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja