PROMOCIJA PODUZETNIKA - SLASTIČARNA YUM (Spatula d.o.o.) - ALEKSEJ KLARIĆ

  04.03.2019, 12:07h   •     RA Admin

Tjedan opet počinjemo slatko, Slastičarna Yum i mladi šibenski poduzetnik Aleksej Klarić naš je današnji gost u „kutku za poduzetnike“. Slastičarna Yum se nalazi u samom centru Šibenika, u staroj gradskoj jezgri na adresi Božidara Petranovića 8. Za one koji je još nisu upoznali, radi se o malenoj homemade slastičarni čiji je naglasak na proizvodnji domaćih slastica od najkvalitetnijih namirnica, bez upotrebe umjetnih boja i prašaka.

Aleksej ipak u cijeloj priči nije sam, bitan dio ove uspješne poduzetničke priče je njegova djevojka Antonia koja je ujedno i glavna pastry chefica i iz čijih ruku svakodnevno izlaze brojne originalne slastice.

Njihova poduzetnička priča počinje krajem 2017. godine kada osnivaju poduzeće, a sa radom počinju u ožujku 2018. otvaranjem slastičarne. Antonia kao samouka slastičarka, godinama je radila za jedan poznati šibenski restoran, a Aleksej je nakon završenog fakulteta dugo godina konobario, da bi se napokon ohrabrili i odlučili svome gradu ponuditi nešto novo i originalno.

Posebnost slastičarne Yum je da njihovi kolači nemaju ime, nego svojim kupcima daju slobodu da ih nazivaju kako god žele. Aleksej napominje da pažljivo osluškuju reakcije svojih kupaca i uvažavaju svako njihovo mišljenje. Svoju ponudu dodatno obogaćuju novim slasticama svaka dva mjeseca, a sve proizvode prema vlastitim idejama i receptima.

Što se tiče prodaje i plasmana svojim proizvoda, zasad su orijentirani isključivo na tržište grada Šibenika i okolice, ali ponosno ističu da su njihove slastice poznate gotovo u cijelom svijetu putem stranih gostiju i njihovih pohvalnih komentara koje ostavljaju po društvenim mrežama.

U svome dosadašnjem poslovanju, osim problema i izazova koji proizlaze iz samog funkcioniranja slastičarne, također ukazuju na probleme birokracije i papirologije koje treba obaviti, a često bez konkretnog odgovora. Samim tim smatra da bi država te regionalna i lokalna vlast trebala više pažnje posvetiti mladim ljudima koji žele nastaviti živjeti i raditi u svome rodnom gradu, te im svojim djelovanjem olakšati taj put. Ipak, Aleksej ističe da on osobno nije imao nikakvih problema sa šibenskom lokalnom samoupravom.

Poruka koju Aleksej upućuje javnosti i mladima je da ustraju u svojim odlukama, jer jedino se trudom i radom može postići željeni cilj. Iako nije lako biti poduzetnik i živjeti sa svojim poslom praktički od 0-24 h, ali ako voliš to što radiš ni to nije problem.

 

Copyright © 2012-2020   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja