Okruglim stolom Razvojne agencije Šibensko-kninske županije sa županom, gradonačelnicima i načelnicima otvoreni Dani otvorenih vrata EU ...

  09.05.2019, 15:02h   •     RA Admin

U prepunoj dvorani Razvojne agencije Šibensko- kninske županije, jučer je simbolično, na dan Europe - 09. svibnja, održan Okrugli stol Razvojne agencije ŠKŽ sa županom, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji. Ovim događanjem i službeno je otvorena treća po redu manifestacija „Dani otvorenih vrata EU projekata u ŠKŽ- 2019“.

I ove godine, na Okruglom stolu okupili su se  gradonačelnici i načelnici u našoj županiji te su medijima i javnosti predstavili neke od najvažnijih projekata iz sektora  gospodarstva, kulturne baštine i turizma, ruralnog razvoja, energetike  te zapošljavanja i obrazovanja za tržište rada.

Okrugli stol moderirala je ravnateljica Razvojne agencije ŠKŽ, Mira Lepur skupa s pomoćnikom Željkom Šimuncem, a tema razgovora bili su Europski i drugi projekti, te razvojni planovi i strategije gradova i općina za nadolazeće razdoblje.

Dožupan Nikola Blažević je predstavio razvojne projekte Šibensko-kninske županije te je po pitanju podrške gospodarstvu posebice istaknuo projekte koje za račun županije provodi Razvojna agencija kao što su Adriatic Business Centre – ABC, poslovni centar s audiovizualnom opremom za namijenjenom brendiranju županije, vrijednosti 20 milijuna kuna; zatim projekt Compete Plamet, vrijednosti gotovo 13 milijuna kojim se djeluje na povećanje konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike, te Razvojno-inovacijski centar Alutech projekt završen koncem 2016.g. vrijednosti 9,5 milijuna kuna kojim ustanova Alutech kao upravitelj projekta pruža institucionalnu podršku tvrtkama na području istraživanja i širenja znanja u metalnoj industriji. Sva tri projekta, a trenutno smo u očekivanju i četvrtog, naglasio je dožupan, projekti su kojima županija daje podršku poduzetnicima, a posebice tvrtkama iz sektora metaloprerađivačke industrije kao tradicionalne industrijske grane u ŠKŽ.

Kao projekte ključne za razvoj turizma, dožupan je naveo i županijske projekte očuvanja i turističke valorizacije kulturne i prirodne baštine, vrijednosti cca 30 mil. kuna, a kojima će županija do kraja ovog financijskog razdoblja, infrastrukturno urediti cijelo područje kanala sv. Ante te će putem financiranja projektne dokumentacije tvrđavu sv. Nikole pripremiti za prijavu na natječaj putem kojeg će se ista u sljedećem razdoblju obnoviti i spremiti za posjetitelje.

 Po pitanju projekata energetske obnove javnih zgrada, dožupan Blažević naglasio je da je Šibensko-kninska županija, sukladno svojim fiskalnim kapacitetima, u periodu od posljednje 2 godine povukla više od 23 milijuna kuna. Ta sredstva raspoređena su na energetsku obnovu tri škole te dva doma za starije na području županije. Ukupno se četiri od pet projekata energetske učinkovitosti odvija na području posebne državne skrbi.

Dožupan je zatim posebno istaknuo i jako dobar prosjek kojeg županija ima na nacionalnoj razini po pitanju  Europskih sredstava povućenih za projekte zapošljavanja i socijalne uključenosti. Naime, naše ustanove, udruge i druge organizacije u županiji  trenutno provode oko 60-ak projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti oko 110 milijuna kuna. Održan je i okrugli stol o unaprjeđenju poduzetničke klime u sklopu projekta Razvoj Partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije faza III, vrijednosti oko 2 mil. kuna. Prisutnima je zatim predstavio Brošuru  izrađenu u okviru istoimenog projekta, a kojom se mladima zainteresiranima za poduzetničkom djelatnošću daje pregled zakonodavstva, ustanova i aktivnosti potrebnih za započinjanje poslovanja.

Ispred grada Šibenika, značajne projekte predstavio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta posebno istaknuvši infrastrukturni projekt Centar za nove tehnologije i poduzetništvo – Trokut, vrijednosti oko 20 mil kuna koji će, s obzirom na to da će biti smješten i u blizini Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i u blizini  Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Šibeniku doprinijeti pozitivnim procesima umrežavanja znanja, ljudi i tehnologija te će činiti dodatnu vrijednost za daljnji razvoj mladih na području IT-a  cijele regije. Dogradonačelnik je kao važniji gospodarski projekt spomenuo i zonu PODI te projekt daljnjeg ulaganja u njenu infrastrukturu i uređenje. Vezano za sektor turizma i kulturne baštine,  dogradonačelnik je  istaknuo je da su europskim novcem obnovljene i uređene tvrđava sv. Mihovila i tvrđava Barone, dok je obnova treća od ukupno četiri tvrđave na području grada Šibenika – tvrđava sv. Ivana, vrijednosti 41 mil. kuna, trenutno u realizaciji. Uz veliki broj projekata financiranih iz EU fondova, osvrnuo se i na projekte energetske obnove sedam javnih ustanova na području grada Šibenika i to dječjih vrtića, škola i sportskih  objekata.

Gradonačelnik grada Drniša, Josip Begonja je među velikim brojem EU projekata koje grad provodi istaknuo rad na uređenju i opremanju poslovnih zona kako bi se stvorili preduvjeti za dodatni razvoj gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva na području grada Drniša.
Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobivena su sredstva za projekt Integrirani program obnove kulturne baštine grada Drniša putem kojeg je izrađeno idejno rješenje obnove srednjovjekovne utvrde Gradina koja se nalazi na ulazu u grad. Uspješno je realizirana i provedba projekta Razvoj turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka koji je grad Drniš provodio u suradnji s Razvojnom agencijom ŠKŽ. Nedavno je završena i energetska obnova dječjeg vrtića Drniš ukupne vrijednosti 653.000 kuna.

Intervencijski plan grada Knina predstavio je gradonačelnik Marko Jelić. Riječ riječ je o planskom dokumentu koji uz ciljeve i mjere razvoja definira i projekte namijenjene isklučivo gradu Kninu , ukupne vrijednosti 22,5 milijuna eura . Do kraja 2020. g. nastavio je gradonačelnik, unutar Intervencijskog plana  planira se i realizacija projekta osnivanja  poduzetničkog centra na prostoru bivše tvornice „Kninjanka“. Gradonačelnik je pohvalio odličnu suradnju s Razvojnom agencijom ŠKŽ te istaknuo da je grad Knin nedavno osnovao i vlastitu Lokalnu razvojnu agenciju Matica pa bi povlačenje EU novca u budućnosti trebalo biti još efikasnije. .

Okruglom stolu prisustvovao je i gradonačelnik grada Skradina Antonijo Brajković koji je istaknuo da grad Skradin najviše europskog novca povlači iz Programa ruralnog razvoja te da se planira revitalizacija centra Skradina koji je najstariji grad Šibensko-kninske županije sa značajnom kulturnom baštinom i ogromnim turističkim potencijalom. Razvojna strategija, grad Skradin definira kao Gourmet grad te su stoga u planu i projekti uređenja prostora za gourmet akademiju i povezani prezentacijski centar.

Projekte naše najjužnije općine – općine Rogoznica, predstavila je načelnica Sandra Jakelić. Naime, Rogoznica se može pohvaliti izuzetno visokim brojkama na svim područjima svoga djelovanja. Tako je samo prošle godine Općina Rogoznica registrirala 750.000 tisuća noćenja. Prihodi iz turizma naravno pozitivno se odražavaju i na sam proračun općine te je svrstavaju u sedmu od ukupno osam skupina po indeksu razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Ovakva kategorizacija ponekad predstavlja i svojevrsnu poteškoću za realizaciju pojedinih projekata jer ponekad natječaji iz Programa ruralnog razvoja i poljoprivrede u višem postotku financiraju manje razvijena područja. Unatoč navedenom, načelnica navodi kako su u Rogoznici u pripremi dva velika projekta namijenjena za financiranje iz EU fondova: radi se o projektu aglomeracije vrijednosti 25mil. eura kojim se planira izgradnja vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava cijelog područja općine Rogoznica te projektu izgradnje ribarske luke u uvali Peleš vrijednom 10 mil. eura koji se priprema u suradnji s Lučkom upravom Šibensko-kninske županije.

Načelnik općine Unešić, Živko Bulat je rekao kao usprkos malom proračunu i ograničenim ljudskim resursima, općina Unešić povlači značajan iznos europskih sredstava i to  posebice iz Programa ruralnog razvoja i poljoprivrede iz kojeg se trenutno uređuje velika dionica nerazvrstanih cesta te je u završetku uređenje Doma kulture kao potencijala za razvoj turističkih i kulturnih događanja na tom području. Istaknuo je odličnu suradnju s Razvojnom agencijom ŠKŽ te napomenuo da je općina Unešić prva u našoj županiji koja je zamijenila postojeću  javnu rasvjetu s energetski učinkovitijom LED rasvjetom.

Predrag Burza, načelnik Ervenika, jedne od po broju stanovnika najmanjih općina u Šibensko-kninskoj županiji, istaknuo je da je njegov mali, ali dinamičan tim korištenjem europskih fondova u 2018. g. uredio čak 25 km nerazvrstanih puteva, izgradio 12 km vodoopskrbne mreže uz pomoć Američke ambasade te je kroz projekt Zaželi - zaposlena jedna osoba, a planira se zapošljavanje još osam osoba.  Načelnik je posebno istaknuo da je na području općine Ervenik u tijeku gradnja vjetroelektrana Krš-Pađene investicije u vrijednosti 1,8 milijardi kuna a što je druga po veličini investicije u RH. Načelnik se također zahvalio Razvojnoj agenciji ŠKŽ na odličnoj suradnji te je izrazio nadu da će se kompleksnost pripreme i provođenja EU projekata u budućnosti pojednostavniti kako bi i male općine mogle povući što više sredstava.

Okrugli stol je završila ravnateljica Lepur istaknuvši da je prema podacima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šibensko-kninska županija jako uspješna po iznosu ugovorenih i povučenih sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika i to po pitanju svih operativnih programa. Istaknula je odličnu suradnju s  gradovima i općinama te drugim javno-pravnim organizacijama u županiji, a čemu u prilog idu i podaci da je Razvojna agencija ŠKŽ samo u posljednje tri godine, uz županijske projekte velike vrijednosti,  za jedinice lokalne samouprave i druge javno-pravne organizacije pripremila oko 40-ak projekata vrijednosti 156 mil. kuna. Ravnateljica je zahvalila svim prisutnima na odazivu te posebno naglasila važnost uske i sinergične suradnje te nadu i želju da se temeljem navedenog i u nadolazećem razdoblju, povuče što više europskih sredstava za razvojne projekte naše županije.

 

Copyright © 2012-2020   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja