200 novih vrtića u ruralnim područjima – najljepši božićni poklon najmlađima

  21.12.2018, 09:49h   •     RA Admin

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovao je danas, 21. prosinca 2018. godine u Zagrebu potpisivanju ugovora o financiranju 113 dječjih vrtića sa 612 milijun kuna koje je s osnivačima vrtića potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić jer su demografske mjere u ruralnim područjima u fokusu rada ovog saziva Vlade.

Ugovori su rezultat natječaja za operaciju 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja vrijednog 1,3 milijarde kuna, a 860 milijuna kuna bilo je namijenjena isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Interes s lokalne razine bio je iznimno velik te je pristiglo puno dobrih projekata, a tražilo se i povećanje financijske omotnice za taj natječaj, što je Ministarstvo poljoprivrede i odobrilo, pa je raspoloživi iznos za vrtiće povećan. Konačni broj projekata vezanih za izgradnju i obnovu vrtića bit će poznat po završetku cjelokupne obrade, očekujemo pozitivne odluke za još 30-ak korisnika.

Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. nije fokusiran isključivo na snažniji razvoj poljoprivrednih potencijala i veću konkurentnost hrvatskog agrara već kroz Mjeru 7 otvara prostor za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje usluga koje unaprjeđuju kvalitetu života stanovništva kako bi i ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Općine i gradovi, s maksimalno do 5000 stanovnika, njihova trgovačka društva i javne ustanove, udruge koje se bave humanitarnim i društvenim djelatnostima od posebnog interesa za lokalno stanovništvo, te vjerske zajednice organizirane na lokalnom nivou i lokalne akcijske grupe mogu kandidirati projekte izgradnje i/ili opremanja dječjeg vrtića, vatrogasnog doma, društvenog doma i kulturnog centra, planinarskog doma i skloništa, turističkog informativnog centra, dječjeg igrališta te objekata slične namjene.

Dosada je u okviru Mjere 7 potpisano ukupno 820 ugovora o financiranju s iznosom potpore od 1,47 milijarde kuna. Riječ je o izgradnji javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda; izgradnji nerazvrstanih cesta; izgradnji dječjih vrtića, vatrogasnih domova, tržnica, parkova i sportskih terena, te općenito planovima za razvoj jedinica lokane samouprave.

Izvor: Program ruralnog razvoja

200 novih vrtića u ruralnim područjima – najljepši božićni poklon najmlađima

 

Copyright © 2012-2019   •   Razvojna agencija Šibensko-kninske županije   •   Sva prava pridržana   •   Dizajn i razvoj: MEDIAN kreativna rješenja